Read more:

1 Ağustos 2013 Perşembe

Fue Yöntemi

Saç Ekiminde Fue Yöntemi

İlk olarak Avustralyalı doktor Wood’s tarafından tarif edilen ve literatüre 2002 yılında giren FUE (=follicular unite extraction) yönteminde cerrahi bistüri ile saçlı derinin kesilmesi ve dikişle bu alanın kapatılması söz konusu değildir. Burada 0.5-0.8 milimetrelik çok ince “punch”lar kullanılarak (borucuk şeklinde bir ucu keskin aletler) ciltte küçük bir kesi yapılmakta ve kıl foliküler üniteleri  tek tek çıkarılmaktadır. Temel olarak fut ve fue teknikleri arasında sadece saç foliküllerinin elde edilmesi açısından bir fark olduğu algılansa da aslında iki operasyonun sonuçları arasında da farklılık vardır. Bu teknik ilk olarak kullanılmaya başlandığında, daha çok önceki operasyonlara bağlı izlerin kapatılmasında ve kısa saç kullanan kişilerde tercih edilmekteydi. Fakat daha sonra teknik geliştikçe fue operasyonları ile alınabilecek saç folikül sayısı tecrübeli ellerde iki katına çıkmıştır. Ayrıca greftler alınırken çok ince uçlar kullanıldığından daha ince ve tekli greftler elde edilmekte ve ekim sonuçları daha sık ve doğal durmaktadır. Ancak fue tekniğinde saç foliküllerinin alınabilmesi için tüm verici sahanın kısa şekilde traş edilmesi gereklidir.
Biz kliniğimizde artık gerekli olmadıkça ( saçlarının traşlanması sosyal ve iş yaşamını olumsuz etkileyebilecek kişilerde) fut yöntemini tercih etmiyoruz .  Çünkü fue yöntemi  ile çok daha fazla greft çıkarabiliyor ve daha doğal ekimler yapabiliyoruz. Eskiden fut yöntemi uyguladığımız hastalarımızda  operasyon sonrası  6-12 aylık dönemde kesi üzerinde hissiz bir bölge oluşmaktaydı. Bunun sebebi  ise kesiye bağlı olarak oluşan sinir travmaları ve iyileşme dönemiydi. Fue yönteminde bunları artk görmüyoruz ve hastalar operasyon sonrasında ağrısız ve rahat bir dönem geçirmekteler.
Fut yönteminde, greftlerin masa üzerinde enseden alınan saçlı deri parçasından kesilerek hazırlanması safhasında bazı kökler zarar görebiliyor ve sağlıklı greft sayısı azalabiliyordu. Ama fue yönteminde bu hasar tecrübeli ellerde çok azdır. Ayrıca alınan greftler daha ince ve az epitel   ihtiva ettiğinden  kanlanma ve yaşama oranları da artmıştır.
İyileşme dönemi fue tekniğinde Fut tekniğine oranla çok daha kısadır. Çünkü fue tekniğinde deride oluşturulan çok minik delikler birkaç gün içinde kendiliğinden kapanırken , fut tekniğinde oluşturulan büyük kesinin tam iyileşmesi daha uzun bir süreçtir.  Fut tekniğinden sonra ensede oluşan gerginlik , hastanın günlük kafa hareketlerini zorlayabilir ve rahatsızlık verir. Oysa fue tekniğinde bunlar söz konusu değildir.
Fue tekniğinde kesi  yapılmaksızın saç veya kıl folikülleri elde edildiğinden, gerekli durumlarda vücut kılları da aynı yöntemle alınabilir ve ekilebilir. Burada tercih her zaman saç kılları olmalıdır. Bazen kaş ekiminde yada daha ince kıllar gerekli olduğunda ense kökündeki ince yapılı saç kökleri de bu şekilde alınabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar