Read more:

1 Ağustos 2013 Perşembe


Genetik Saç Dökülmesi



Her iki cinste de görülen genetik olarak taşınan bir dökülme tipidir. Erkeklerde görülen saç dökülmelerin % 95 ini, kadınlarda görülen dökülmelerin % 50 sini bu tip dökülme oluşturur.Anne ve babada saç dökülmesi olmaması dökülmenin genetik olmadığını göstertmez çünkü kişinin dedesinin dedesindeki bir gen kişide ortaya çıkabilir.
Kadın ve erkeklerde ortaya çıkan fizyopatolojisi tam olarak aydınlatılmış bir tür dökülmedir. Saç kaybının en sık sebebi genetik dökülmelerdir.Ailesel saç dökülmesi sebebi bilindiği için en yüksek başarıyla tedavi edilen dökülme tipidir.Uygun tedavilerle % 90 lardan fazla başarı elde edilebilmektedir.Bilimsel izahı şu şekildedir;testis ve böbrek üstü bezlerden (kadınlarda en büyük kaynak burasıdır) salgılanan testosteron kıl köklerinde 5 alfa redüktaz enzimi tarafından DHT (Di Hidro Testosteron) ye dönüştürülür.Oluşan bu hormon saç köklerine hasar vererek saçın giderek zayıflayıp dökülmesine sebep olur.DHT herkeste vardır ama saç kökünde DHT ye karşı reseptör olan kişilerde saç dökülmesi olur.Yani hormonun fazlalığı dökülme sebebi değildir köklerin hormona karşı duyarganlığı dökülme sebebidir.
Dökülmenin bu şekilde olduğu hastalarda tedavi seçimi bu sorunlara yönelik olmalıdır,yani saç dökülmesi tedavisinin olmazsa olmazı 5 alfa redüktaz enziminin engellenmesi ve DHT oluşumunun durdurulmasıdır.Buna ek olarak kök uyarıcı ürünler ve saç besleyici maddeler birlikte alınmalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar