Read more:

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Saç Dökülmesi Neden Kayaklanır?



Araştırmalar günde 100-150 saç teli kaybının normal olduğunu göstermişlerdir. Bunun üzerindeki miktarlardaki kayıplar ‘alopesi' yani normalin üzerinde saç kaybı olarak adlandırılır.

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Erkeklerdeki saç kaybının %90'ı genetik faktörlerdir. %10'luk kısım ise hormonlar ve yaştan kaynaklanır. Saç dökülmesine neden olan genetik faktörler hem anne hem de baba tarafından gelebilir. Ciddi genetik eğilimi olanlarda saç dökülmesi ergenlik sonrası herhangi bir dönemde başlayabilir. Bunun dışında yaşlanmaya bağlı ilerleyen dönemlerde de erkeklerde belli oranda saç kaybı yaşanabilir. Sağlık durumu, yaşam ve beslenme şekli gibi kriterler de saç dökülmesini etkileyen diğer faktörlerdir.

Bayanlarda Saç Dökülmesi

Kadın tipi saç kaybı erkeklerden farklı olarak herhangi bir yaşta başlayabilir. Ama ağırlıklı saç kaybı menapoz yaşına paralel olarak 50 yaş ve sonrasında artmaktadır. Genetik geçiş ihtimali daha zayıftır. Sağlık durumu ve beslenme faktörleri de saç kaybını etkiler. Doğum sonrası, doğum kontrol haplarının kullanılıp bırakılması sonrası ve kansızlığa bağlı saç dökülmesi de kadınlarda sık rastlanır. Bu tip durumlardaki saç dökülmesi geri dönüşümlüdür.

Saç Dökülmesine Neden Olan Diğer Hastalıklar ve Durumlar Nelerdir?

Hipotiroidi
Demir eksikliği anemisi (kansızlık)
Bazı mantar hastalıkları
Otoimmün hastalıklar
Bazı cilt hastalıkları
Bazı ilaçlar (kanser kemoterapisi, antidepresanlar, artrit ilaçları, kalp ilaçları, antihipertansifler, doğum kontrol hapları)
Ani şok ve üzüntü durumları
Kısa sürede aşırı kilo kaybı
Karaciğer hastalıkları
Böbrek hastalıkları
Böbrek üstü bezi tümörleri
Yumurtalık kistleri
A vitamini fazlalığı
Sık saç boyama
Saç düzleştirme yöntemleri
Perma yaptırma


Saç Dökülmesi Tedavileri Nelerdir?

Saç dökülmesi tedavisindeki en önemli basamak saç dökülmesine neden olan etkenin saptanmasıdır. Bu yüzden saç dökülmesi problemi yaşayan bir hasta vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalıdır. Yapılan incelemeler sonucu altta yatan sebebe yönelik tedavilere başlanır. Hastalığa bağlı saç dökülmelerinin çoğunda altta yatan hastalık düzeltildiğinde saç dökülmesi durur ve saç kaybı yaşanan bölgelerde yeniden saç çıkar.
Hastalığa bağlı ciddi anlamda saç dökülmesi yaşanan vakalarda, genetik eğilimi olanlarda ve yaşa bağlı saç dökülmelerinde ise aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanır.

1)      İlaçlarla Tedavi

Saç dökülmesi tedavilerinde bu güne kadar FDA onayı almış 2 tane ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar saç kökü tamamen yitirilmiş bölgelerde işe yaramaz. Kökü sağlam olan saçlarda yeniden büyüme sağladıkları gibi geri kalan saçlarda da güçlenme sağlarlar.

Bu ilaçlar içerisinde en çok bilineni Minoxidil'dir. Erkek tipi saç dökülmelerinde kullanılır. İstenmeyen bölgelerde kıllanma yapabilir. Üretici firma Minoxidil'in alın bölgesinde değil, tepe bölgesindeki saç dökülmelerinde daha etkili olduğunu bildirmektedir. İlacın faydalı olup olmayacağının görülmesi için en az 4 ay kullanıma devam edilmelidir.

Saç dökülmesi tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar arasında Azeleik Asit, Cimetidine, Tretinoin, Ketokonazol, DIANE 35, Flutamide ve yılan yağı yer alır.Bu ilaçların hepsi farklı saç dökülmesi endikasyonlarında kullanılır. Ciddi yan etkilere neden olabileceklerinden kesinlikle hekim kontrolünde kullanılmaları gerekmektedir.

2)      Saç Mezoterapisi

Saç dökülmesi ne sebepten olursa olsun, mezoterapi tedavide tek başına ya da diğer tedavi metodlarıyla birlikte kullanılabilecek bir yöntemdir. Saç mezoterapisinin temeli, ilgili bölgeye özel olarak hazırlanmış bir ilaç kombinasyonlarının zerk edilmesidir. Kullanılan ilaçlar saçın yapısında bulunan bazı maddeler, vitaminler, mineraller ve yüzey genişleticilerdir. Hepsi de doğal tedavi ajanları olup bir araya gelmekle sinerjik bir etki oluştururlar.

Mezoterapinin etkisi genellikle ikinci seanstan sonra farkedilmeye başlanır. İlk 4 hafta haftalık tedavi uygulanır. Ardından 15 günde 1'e düşülür. Ve 4 seans boyunca bu şekilde devam edilir. Koruyucu tedaviler 3 ayda bir ve sonrasında 6 ayda 1 yapılır.

3) PRP Tedavisi

      Tıpta çeşitli hastalıklarda ve kozmetik uygulamalarda kullanılan PRP tedavisi şaç
      dökülmesi tedavilerinde de yaygın bir şekilde başarıyla uygulanmaktadır. Hastanın
 kendi kanı alınarak PRP denilen trombositten zengin kısım özel bir set yardımıyla ayrıştırılır. Ayrıştırılan kısım saç köklerine enjektör ya da mezoterapi tabancası ile zerk edilir.Trombositler salgıladıkları büyüme faktörleri ile saç köklerini yeniler, güçlendirir ve kökü korunmuş bölgelerden yeniden saç uzamasını sağlar. Tek başına kullanılabileceği gibi mezoterapi ile birlikte kombine de edilebilir.

PRP tedavisi başlangıçta 15 gün arayla 4-6 seans uygulanır. Ardından 6 ayda 1 ya da yılda bir uygulama yeterlidir.

4)      Saç Ekimi

Hastanın çeşitli yöntemlerle saçlı derinin belli bölgelerinden kıl köklerinin alınıp problemli bölgesi nakledilmesi işlemidir. Yaygın kullanımı olan bir yöntem olup sonuçlar yüz güldürücüdür. Saç ekimi öncesi ve sonrası uygulanacak mezoterapi ve PRP tedavileri yeni bölgeye nakledilen saçların çok daha sağlıklı tutmasını ve başarı şansının artmasını sağlar.

5)      Cerrahi Tedavi

Kafa derisi esnetme, kafa derisi gerdirme, flep yöntemi ve makrogrefting yöntemleri saç dökülmesi tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Günümüzde yaygın kullanımı yoktur.


Uzm. Dr. Ahmet Ersin ATAY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar