Read more:

1 Ağustos 2013 Perşembe

Fut Yöntemi

Saç Ekiminde Fut Yöntemi

Dr. Bernstein tarafından ilk olarak 1995 te yayımlanan bir makale ile dünyaya tanıtılan bir yöntemdir .Açılımı “ Follicular Unite Transfer” olup 1984 lü yıllarda yapılmaya başlanan saç nakillerine önemli bir açılım getirmiştir. Saçlı derinin arka kısmından ve yan kısımlarından cerrahi bir yöntemle ve lokal anestezi altında alınan cilt adası bu tekniğin özünü oluşturur.Alınan saçlı deri bölgesinin kapatılması cerrahi dikişle sağlanır.   Alınan bu cilt flebinden mikroskop altında kesilerek hazırlanan minik greftler,  genellikle 1-4 saç folikülü içerir.  İlk saç ekimlerinin  yapıldığı 70 li ve 80 li yıllarda kullanılan punch greft tekniğinde öbek öbek çıkan saçlar çok doğal olmayan ve rahatsız edici bir sonuç doğururken bu teknik uygulanmaya başladıktan sonra mikro ve mini greftlerle çok daha iyi saç ekimleri yapılabilir hale gelmiş ve saç ekimi popularize olmuştur. Bu teknikte stereo mikroskopik ve çok dikkat gerektiren bir çalışma ile greftlerin hazırlanması ve hasta beklerken özel bir solusyonda ve soğutularak korunması  önemlidir. Saç ekilecek alan hazırlanırken önce lokal anestezi uygulanır ve ardından greftlerin yerleştirileceği kanallar çok ince ve hassas cerrahi bıçaklarla açılır. Burada önemli nokta saç ekimi sırasında her bir saç telini doğal çıkış yönüne uygun olarak ve gereken derinlikte yerleştirmektir.Doğal sonuç için bu şarttır. Bu işlem gerçekten özel bir uzmanlık isteyen, tecrübe ve sabır gerektiren bir işlemdir.
FUT tekniğinde saç ekimi sırasında varolan saçların arasına girilebilir ve saçlar kesilmeden ekim yapılabilir. Ekim sırasında genellikle ön kısımlara tek kök içeren greftler ve arka kısımlara doğru2-3 kök içeren foliküler üniteler yerleştirilir. Normalde saç kökleri deri içinde bir yada birkaç kökün bir arada olduğu tüp şeklindeki anatomik yapılar içinde büyür. Bu yapılar “saç fölikülü” olarak adlandırılır. Arka kısımlara doğru yerleştirilen 2-4 köklü yapıların yaşayabilirliği daha fazladır. Ayrıca bu greftler daha iyi örtücülük fonksiyonu gösterirler.
Saçlı deri içindeki saç köklerinin yaklaşık %10-15 kadarı hemen her zaman dinlenme peryodunda (telogen fazı) olduğundan, saç ekimi sırasında bizim göremediğimiz %10-15 lik bir saç fazlalığı da bu 3-4 lü greftlerle işlem sırasında ekilmekte ve daha sonra çıkmaktadır. Yani arka kısımlarda kullanılan bu daha çoklu greftler (3-4 köklü) daha verimli olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar